Raskeuze

border terriers

Het aanschaffen van een (eerste) hond is een ingrijpende gebeurtenis!

Het aantal rassen en variëteiten is groot en verschillend. Je hebt nog een hele weg af te leggen alvorens je beslist welk hondenras je wenst aan te schaffen.

Maak voor uzelf van tevoren uit aan welke 'verwachtingen' uw toekomstige hond moet voldoen. Groot of klein, hoe veel tijd "kan en wil" je besteden, wakend, kindvriendelijk, ... Er zijn vele punten waar je vooraf best over nadenkt en dan ga je hierbij een passend ras zoeken. Er is voor ieder wel een passende hond te vinden!
Wat spreekt je aan in het ras, wat wil je er mee doen, wat zijn de omstandigheden bij u thuis of in uw omgeving? Deze antwoorden moeten aansluiten bij het ras. Heeft u een druk gezin, bent u al wat ouder en kunt u niet zo heel ver meer lopen, woont u in een appartement? Heb je tijd en zin om met je hond naar een hondenschool te gaan? Allemaal omstandigheden waardoor u niet voor ieder hondenras geschikt bent. Je moet ook rekening houden met de verzorging, aandacht, beweging en ook de kosten van voeding en medische verzorging. Wie gaat de hond elke dag uitlaten, ook als het slecht weer is? Wat gebeurt er met de hond als je op vakantie gaat? 
Soms is het dat de kinderen een hond willen. Bedenk altijd dat je als ouder een kind niet hen de verantwoordelijkheid kunt geven. "Jij moet er dan voor zorgen", wordt dan vaak gezegd. Dit is een foute instelling. Ouders moeten er 100% achter staan want zij zijn verantwoordelijk gedurende 10 à 15 jaar. Het is geen goudvis die je in een bokaal houdt!
Een hond kost natuurlijk ook geld en dan heb ik het niet over de aankoopprijs. Denk bijvoorbeeld aan het voer, de uitrusting (mand, riem, voerbakjes, speeltjes, verzorging enz.) en de dierenartskosten. Een hond moet jaarlijks worden ingeënt, geregeld ontwormd worden en beschermd tegen teken en vlooien maar een hond kan ook ziek worden! Dagelijks heeft hij liefde, aandacht en beweging nodig. Zijn dit dingen die u graag over hebt voor uw hond, dan bent u op de goede weg.
Het hebben van een hond kent natuurlijk ook vele voordelen: het is een goede reden om niet stil te zitten, je krijgt een trouwe vriend in huis, honden zorgen voor sociaal contact, het is een prima speelkameraad. Ze hebben liefde nodig, maar u krijgt er ook heel veel liefde voor terug. Als u thuiskomt staat er altijd een vrolijk kwispelend hondje op u te wachten (en dat geldt voor de meeste honden). Daarbij komt natuurlijk ook nog dat u een vriend aanschaft die door dik en dun van u zal houden. Ze zeggen niet voor niks dat de hond de beste vriend van de mens is!

Ga eens een kijkje nemen op een hondenschool; of op een hondenshow daar vind je uiteraard vele rassen en kan je ook vragen stellen aan de fokkers, zo krijg je ook een beter beeld van het ras.

Welk ras u ook kiest, ze hebben allemaal liefde en aandacht nodig.

Lees ook even dit artikel: Een weloverwogen beslissing!

Enkele overwegingen

1 of 2 (meer) honden?

Het is leuk om twee of meer honden te houden, voor eigenaar en de hond zelf want ze beleven veel plezier aan elkaar. Het zijn niet voor niets roedeldieren. Daar komt bij dat een Border Terriër klein van gestalte is, zodat twee Borders niet meer plaats innemen dan één grote hond.

border terriërsWanneer u al van in het begin weet dat u twee honden wilt, is het zeker aangewezen om ze niet samen in een keer te kopen. U zou uw aandacht dan te veel moeten verdelen en de kans bestaat dat ze zich meer aan elkaar gaan hechten, dan aan u als baas! Wij verkopen nooit twee borders tegelijk aan één eigenaar. Er moet min. 1 jaar leeftijdsverschil zijn en liefst 2 jaar. Dit in het belang van de hond maar ook voor u als eigenaar. De tweede zal veel aanleren van de eerste, daarom is het belangrijk dat de eerste goed opgevoed is. Beter is het om een tweede pup te nemen als de oudste bijna volwassen is. Wanneer u een pup erbij neemt op het moment dat uw eerste hond al wat 'ouder' is, heeft dit doorgaans een positief effect op de oudere hond. Die begint dan dikwijls aan een tweede jeugd. Daarnaast zal de oudere hond u helpen met de opvoeding van de pup. Dit komt doordat honden elkaars gedrag imiteren. Zowel de goede als de slechte gewoonten worden door de jonge hond overgenomen! Neem de pup gedurende het eerste anderhalf jaar regelmatig alleen mee. De jonge pup moet zich zelfstandig kunnen ontwikkelen en niet steeds afhankelijk zijn van de andere (volwassen) hond. Zorg er ook voor dat een oudere hond voldoende kan rusten. Het valt voor hem lang niet altijd mee om het tempo van zo'n jong, speels pupje bij te houden.

Reuen, teven, welke combinatie?
Twee reuen kan problemen geven maar twee teven ook, daarom gaat onze voorkeur uit naar een natuurlijk koppel. De combinatie reu & teef verdient wel extra aandacht. Als u wilt vermijden dat de teef drachtig wordt, moet één van beide geholpen (gecastreerd) worden. Wij geven de voorkeur om eerst een teefje aan te schaffen, deze te laten steriliseren en dan nadien een reu erbij te nemen. Heeft u al een reu dan kan deze ook tijdelijk chemisch gecastreerd worden totdat de teef gesteriliseerd is. Raadpleeg hiervoor uw dierenarts.

Volwassen hond of pup? 
border terriërEen pup zelf opvoeden is leuk maar het vergt ook veel tijd en geduld. Als u dit niet kunt opbrengen, koopt u beter meteen een volwassen hond. Een Border Terriër kan zich heel goed aanpassen. Hij voelt zich overal en bij iedereen thuis. Heel soms zoeken wij voor één van onze honden een nieuwe thuis. Het is een ideale oplossing voor hen die al dadelijk een volwassen Bordertje willen. Ook iets oudere mensen zijn hierbij vaak gebaat, ze moeten wel nog goed ter been zijn en toch al ervaring met honden hebben.