Verzorging

Een border terriër is ruwharig wat betekent dat ze een wollige ondervacht en een ruwe bovenvacht hebben. Deze vachten eisen weinig onderhoud en zijn gemakkelijk: een wekelijkse kam-of borstelbeurt volstaat!

  • Kijk ook af en toe de nagels na of ze niet te lang zijn en knip eventueel bij met een nageltang, vijlen kan ook.
  • Hou de haren aan de geslachtsdelen om hygiënische redenen kort, wees wel voorzichtig.
  • Controleer ook je hond op teken, deze zijn eenvoudig met een tekentang te verwijderen.
  • Voel ook geregeld aan zijn tanden, zodat hij dit gewoon wordt.
  • Het voelen op de ribben geeft je ook een indicatie of je border te mager of te dik is; vallen je vingers tussen de ribben dan is ie te mager, voel je de ribben haast niet meer dan is ie te dik.
  • Doe dit alles op een tafel zodat je hond hieraan went en geen angst heeft tegen de tijd dat hij geplukt (=getrimd) dient te worden.

 

Een border terriër moet geplukt worden en een goede voorbereiding leidt tot trimmen zonder(al te veel) stress!

Een border wordt "getrimd=geplukt=gestript ". Het is dus geen hond die gaat ruien, en ook geen hond die wordt geschoren of geknipt. Een ruwharige vacht bestaat uit een wollige ondervacht en een hardere bovenvacht (dekharen). Na verloop van tijd worden de bovenvacht lang en moeten deze uitgetrokken worden = plukken. Het is het verwijderen van het "dood" haar door het met wortel uit de huid te trekken altijd met de groeirichting mee. Dit kan alleen als de vacht "rijp" is (plukrijp), d.w.z. het dode haar laat vrij makkelijk los en is nagenoeg pijnloos te verwijderen met de vingers of met behulp van een trimmes. Het is voor je vriend een hele happening, waar hij/zij erg gespannen door kan raken, zeker als je dit niet voorbereidt. Denk eraan plukken is levenslang en een goede voorbereiding is het halve werk! Daarom is het zó belangrijk dat je je border van jongs af aan op een tafel leert staan. Hem op tafel knuffelt, mag betasten en ook leert stil staan. Ook het bekijken en/of poetsen van zijn tandjes leer je best van jongs af aan. De border wordt volledig geplukt, ook worden de haren uit de oortjes gehaald en nagels worden geknipt. Als pup is zijn vacht nog kort en daarom is de rubberen (masserende) borstel (die wij meegeven) aan te raden. Naarmate hij/zij ouder wordt, zullen de haren langer worden en kan je zachtjes kammen, uiteindelijk kan je er met je kam niet meer door en dan is de slicker borstel aangewezen.
Vergeet niet veel aandacht te geven: samen tutten is leuk! Uiteraard mag je belonen met een snoepje of een dikke knuffel bij het gewenste gedrag!

Zijn eerste plukbeurt is meestal rond 7 maanden nadien moet een Border Terriër in het algemeen 2/jaar geplukt worden. Het plukken van de vacht kan je zeer goed zelf aanleren, aangezien de Border overal de bovenvacht uitgeplukt wordt. Enkel zijn snor, baard en wat van zijn wenkbrauwen (zijn garnituur) laat je staan zodat hij op een otter gelijkt. Ook de staart mag niet helemaal uitgetrimd worden, het moet een wortel qua uitzicht blijven. Knip nooit zijn vacht met een schaar met uitzondering van de gevoelige buikstreek, de voeten en eventueel het staartuiteinde. Het kort scheren of knippen van zijn vacht mag niet omdat je hiermee de oude vacht niet verwijdert. Ook het haar in de oren moeten eruit geplukt worden anders wordt het oor te vuil en dit kan aanleiding geven tot oorontsteking. Na de plukbeurt heeft de stugge, ruige vacht plaats gemaakt voor een gladde, egale (onder)jas. Nu staat je hond in zijn hemdje, enkel de ondervacht is nog over; is minder beschermd tegen koude en vuil en bij regenweer wordt de border nu ook nat! Daarom is het aan te raden de plukbeurt in het voorjaar en najaar te plannen zodat zijn ruwe vacht bescherming geeft voor koude en hitte! De harde vacht verschijnt na enkele weken terug, bij de ene border al sneller dan bij de andere.
In onze puppybrochure komt dit ook uitgebreid aan bod. Bovendien bieden wij hulp om je bordertje zelf te leren trimmen tijdens de oefen-trimnamiddag, dit is rond de leeftijd van 6-7 maanden. Een beugel die je border ter plaatse op de tafel houdt, is vaak een goede hulp. Zorg er anders voor dat iemand je border vasthoudt, wanneer hij gespannen is, maar laat hem wel kijken naar wat je doet. Begin rustig en laat hem snuffelen, praat op een rustige, positieve manier en beloon ontspanning met een koekje of kalme knuffel. Een border terriër plukken is niet moeilijk (in vergelijking met andere plukrassen). Bovendien zijn er weinig trimsalons die de border goed trimmen daar dit ras dun gezaaid is en meestal niet aangeleerd wordt in België. Doe je iets fout, geen nood het haar groeit terug! En oefening baart kunst! Mochten je oren al suizen van de details, dan is het fijn om te weten dat eigenaars die bij ons een pup aangekocht hebben, gratis mogen deelnemen aan de "oefen-trimnamiddag" waarvoor wij max. 4 borders tegelijk uitnodigen. Wij kunnen je dan ook adviseren welk gereedschap je best gebruikt. Als je het zelf doet, is het ook niet nodig om je border in één keer te plukken. Je kan het gerust spreiden over meerdere dagen zeker in het begin. Trimsalons zijn in het leven geroepen om het drukke hondeneigenaren een handje te helpen in de verzorging van hun hond.

Deze oefen-trimnamiddag organiseren wij exclusief voor de eigenaars van onze pups. 

Wassen?

Een hond die geplukt wordt, mag niet voor en niet na het plukken gewassen worden. Was je ervoor dan zijn de haren te glad wat het plukken bemoeilijkt. Wassen na de plukbeurt is om problemen vragen. De haarzakjes staan open na de plukbeurt en als je de hond dan wast, was je het vuil van de vacht in de haarzakjes. Deze haarzakjes kunnen dan gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Honden die geplukt worden, was je enkel als het noodzakelijk is! Soms durven ze zich ergens in draaien en dan zijn ze vies en ruiken enorm en is een wasbeurt onvermijdelijk. Maar het beste is nog altijd zo weinig mogelijk en enkel in noodgeval wassen.

PS Castratie en sterilisatie kunnen een negatief effect hebben op de vachtstructuur. Dit kan tijdelijk maar ook blijvend zijn, waardoor het trimmen moeilijker wordt.